Friday, December 4, 2009

HIPOKRITkah...

baru2 ni.. aku ada bergaduh dgn kawan aku.
dia dgn sedapnya tuduh aku ni hipokrit. xckup dgn tue, dia menambah
yang aku ni talam dua muka.

alasannya, dia cakap aku ni pegi memburuk2kan dia dekat orang laen.
buktinya, orang yang jd tempat mendengar aku buruk2kan dia tu, (which is si B)
pegi cerita smuanya dekat kawan aku nie.. oopss.. istilah kawan aku rasa
amat xssuai masa ini. gunakan X.

n then aku pon persoalkan, si B ni mcmla xpernah kutuk si X ni dlu.
dan si X menjwab, at least si B ni dah menyesal n mintak maaf.
aku balas, ok.. senang je kan. klu camtu aku pon nk mintak maafla. tutup kes.

skrg aku nk bg pendapat aku tentang HIPOKRIT.

hipokrit bagi aku, tak tetap pendirian. bunyinya macam sama dgn talam dua muka,
tapi rasanya xserupa kot.

umpat mengumpat ni sbnrnya mmg dh sebati dgn jiwa melayu. jangan cuba utk
tidak mengakuinya. dan aku adalah melayu walaupon ada darah jawa.
taktaula klu kot-kot si X ni feeling2 mat salleh kan.

adakah setiap org sudah ada plan atau perancangan untuk mengutuk?
dan mcm mana aktvt mengutuk itu ditafsirkan? dan apa plak beza mengutuk
dengan mengumpat?

ok. aku bagi satu situasi yang aku rasa smua org samada telah, sedang, selalu atau
akan mengalaminya.

situasi 1.
satu geng lepak ramai2 kat mamak. tiba-tiba satu cerita pasal seorang individu
mula dipetik. dan hanya anda seorang sahaja yang berdiam tanpa menunjukkan
rasa kolektif atau minat dgn topik yang dibincangkan. apa tanggapan ahli2 geng
tersebut?

maka kata-kata mcm nie "yela.. ko kan baek dgn dia..", "asal ko diam.. ko mesti
geng dia kan.." dan macam2 lagi akan kedengaran disambut dgn gelak sinis ramai2.

dan adakah salah untuk menceritakan sesuatu yang benar atas niat memberi
peringatan kepada ahli-ahli geng lain supaya berwaspada dengan individu yang
dijadikan topik perbualan?

bagi aku, lbeh baek menceritakan samting yang benar daripada mereka cerita
cerita dongeng or khayalan yang xpernah berlaku. tahukah apa kesannya
perbuatan tersebut?

dan bagi aku, klu kawan aku buat samting yang salah, aku tetap akan cakap
benda tu salah. wpon dia adalah kawan baek aku. dan jika musuh aku melakukan
samting yang betol, knapa aku perlu menidakkan?

situasi 2
salah ker kita nk kongsi prob dgn orang yang kita percaya? dan bukan salah kita
klu one day org yg kita percaya tu akan buat samting yg buruk. kita tak boleh
membaca masa depan kan kan..

situasinya, dua orang insan berkawan baek dan saling berkongsi masalah. satu
hari ditakdirkan mereka bergaduh. perlukah sorang ni membongkar segala
masalah yg diorg kongsi dlu kepada org laen terutamnya kepada org yang
sorang lagi ni kurang suka? is not fair, isn't it?

situasi 3
member korang tak suka si J. n korang lepak setable dgn dia. crita mcm2
masalah. yang korang ni pon bagila pendapat. sometime menyokong n korang jujur,
korang akan membantah apa2 tindakan member korg ni yang korg rasa xssuai o xbaek.
tipulah klu time bersembang tu xde scene2 mengumpat kann...

tapi bila keadaan smua dh kembali ok, korang dipersalahkan atas alasan korang
pernah kutuk o mengumpat si J. n the worst part is member korang ni tak dipersalahkan.
skli lagi, xadil kan..

habes 3 situations, back to da story.

si X ni marahkan aku lagi katanya pegi menjaja cerita dia dekat orang which is si B.
aku balas, mcmla ko xpnah buat benda yang sama.
si X ni bangganya menjawab, at least aku crita dekat kawan baek aku jer. classmate
kita jugak.
jawapan aku, bagi aku, si B pada kau mungkin orang luar, tp pada aku, dia adalah
kawan baek aku time aku ceritakan masalah aku.
adil x?

conclusionnya :

klu kita xsalah, xkan orang nak mengata kan.

*post di atas bukan bernada emosional. terpulang kpd emosi anda membacanya.

2 comments:

♥ jai said...

apa blh buat..
lumrah bersahabat..
aku pon mngalami situasi yg sama..
aku tulis kay blog aku, tajuk "tekanan jiwa"
merujuk pd hipokrit la jugak..
sbenrnya,kita perlu hipokrit,
untuk smbunyi perasaan sbenar,
kn stiap apa yg di lakukan ada baik dan buruknya, ada positif dan negatifnya..
sabar lah..
dunia remaja..

syazana said...

yeah
biase r weyh
tu r yg wat lg hidup ni colourful
:))