Monday, June 1, 2009

CIKGU SEHARI

lebih kurang pkol 9.30a, mama aku kejutkan bangun. Dia tanya jadi ke x aku nie? Time tu mamai lagi aku. Arghh.. aku dh plan dgn mamaku nk pegi skolah dia rni. Tp sbb aku tdo lewat, rasa mcm nk sambung tdo je. N nervous pon ada gk.

Sbbkan aku dh cakap nk ngajar kat sekolah mama akun so aku sahut cabaran jugak. Terus mandi n siap2. God! No proper clothes to wear! Baju2 aku smua jiwa remaja jerr.. Hurm naseb baek bawak balek kemeja lengan panjang dua. Terus rembat Romp. Xdela nmpk skema sgt. Nak jadi cikgu urban. ha3..

mama aku dh bising2 suh cepat. aku plak siap dkt sejam. Mana nk set rambut lagi, cucuk contact lense lagi. n finally, xsempat sarapan pon. air kosong pon jadila.

sebenarnya start cuti midsem lagi aku dh cakap dkt mama n baba suh carik kerja kosong as a cikgu. Aku minat jugak ajar2 org ni. Tp respon yg diterima from both of them agak mengecewakan. Tp edi kan. Aku terus desak. Xkisah sangat gaji berapa janji ada gak something to do during dis long holiday.

Ok jugakla by this time kna ajar bebudak darjah 5. English plak tu! Adeh! Berbekalkan ilmu english yg kurang aku pon bertekad meneruskan langkah ke kelas. Mak aih.. ramai giler students. Bleh handle ke x nie?

Masuk2 je smua bebudak tu pandang jerr.. aku dh malu. Merah rasanya muka aku. aku ni dhla pemalu n xske org pndg2 aku tp nk buat caner, cikgu kan. First time aku bersuara, semua senyap. Errk.. semua memandang n memberi tumpuan.

Hurmm kejap je pon diorg tu senyap. Lpas tu meriah mcm pasar. Sepnjg klas berjalan tue, everything ok la. Cuma aku agk berhati2 la takut kang kantoi mana2 words english. Kang broken lak. Bebudak tu dhla bleh dikategorikan pandai. Yang budak2 kecik perempuan ni plak pandang je aku. Bukan nk perasan la kan. Habes tu xkan diorg pandang gmbar Pak Lah yang still melekat dinding klas diorg wpon dia dh resign plak kan.

Ada jugak sekor dua budak laki yang active. Mksud aku jnes active yg nk amek perhatian. Ada yang still low confident. N then sampai part aku suruh ramai2 baca, mak aih volume.. Macm nk pecah cermin2 tingkap kelas diorg. Habes tu biler suh baca sorg2, biler suh louder, lagi perlahan.
Aku paham sgtla situasi ni sbb aku pon pnah jd diorg jugakkan.

N then the way i teach them is not same like the other teachers. ha3.. aku treat diorg mcm adik2 aku. aku xlehla nk garang2. nnt nk tergelak. bleh plak cmtu kan. Bebudak ni pandai. Baru suh buat satu exercise, smua dh siap.

n then, dekat2 klas nk abes, tgh2 aku khusyuk mengajar, tetiber aku dgr sekor dua duk jerit2 tampar tampar. aku pelik. apa yg tamparnya? mana ada word english tampar (heh!). aku terpinga2.

rupa2nya dlm duk aku ngajar tue, ada 2 ekor duk bergurau senda smpaikan yg sekor tu tertampar dgn kuatnya muka kawan dia tu. nsb bek budk yg kna penmpar tu xbalas balek. pelik gk aku at first tu. diorg ni gaduh ke ape sbb aku tgk dari awal klas, 2 guys ni such a polite students.

yg kna tampar tu dh nanges smbil tunduk. yg sekor lagi tu senyap. gelabah agaknya. aku tanya knapa. dia senyap. ngeee... apa aku nk buat!!! setan kt seblah aku ckp denda je budk yg bg penampar tu. tp aku cool kan diri aku. kang 2 2 kna pnampar. aku suh budak tu pegi duk tempat lain. n then aku try la pujuk budak yg nanges tue..

pergh.. ni dh masuk subjek psychology dh nie.. time aku tgh pujuk memujuk tu the rest of students duk memandang2 kitorg. adakah mereka masih xjemu2 memandg wajahku o memerhatikan apa yg sdg berlaku.

tgh duk pujuk2 tu mama aku dtg memberi signal ckp klas dh habes. fuh lega!!! apa lagi aku btaula mama aku suh dia yg setelkan. lega aku!

klas berakhir dgn penuh tragik. ha3.. siot jer. mencalarkan hari indah aku sbg cikgu. tp xpe. mmg fun tp letih la. dhla xbreakfast. xckup tdo. aku siap menguap lagi depan budk2 tu. ahh mampos ah.

ikutkan esok (hari ini) aku kna pegi lagi mengajar. tgkla apa kata mama aku. or myb friday nnt ker.. ahh xde gmbar yg nk diupload sbb xde masa nk bergambar. niat aku mengajar dgn memberi sepenuh tumpuan.

**ceh poyo. actually xsmpat nk tgkp gmbr pon. kang bebudk tu pon sebuk nk bgmbar.

4 comments:

JS said...

selamat pagi cikgu edy!!!

edilicious said...

skrg dh xpakai selamat pagi dah
but gud morning sir..
haha poyo

♥ jai said...

wahhh..bestnya ED..
leh aku gnti pat ko..hahaha..

teruskan usaha anda..;)

edilicious said...

--> jai

haha best ke?
letih giler
habes ngajar aku tdo smpai petang
huhuhu..

thnx for comments yer